Uluslararası Sındırgı Yağcıbedir Uçan Halı Şenliği « Balıkesir Haber Ajansı

24 Nisan 2024 - 16:14

Uluslararası Sındırgı Yağcıbedir Uçan Halı Şenliği

Uluslararası Sındırgı Yağcıbedir Uçan Halı Şenliği
Son Güncelleme :

29 Ağustos 2022 - 14:13

104 views

Kültür ve Sanatın Doğal Şehirde Buluştuğu Şenlik :

Uluslararası Sındırgı Yağcıbedir Uçan Halı Şenliği

Türkiye’de yerel tezgâhlarda dokunan tek halı olan dünyaca ünlü 3000 yıllık kültür Yağcıbedir Halısını yaşatmak ve el sanatlarının yok olmasını engellemek amacıyla her yıl Eylül ayının ilk haftasında

Uluslararası Sındırgı Yağcıbedir Uçan Halı Şenliği gerçekleştirilmektedir. Bir şenlikten öte hikayesi olan, kültür ve sanatın buluştuğu yöresel bir şölen havasında yapılmaktadır.

Kısa vadede Sındırgı ilçesinin, Yağcıbedir Halısı ve Yağcıbedir Yörüklerinin geleneksel yaşam kültürünün ülkemize ve Dünya’ ya tanıtılması amaçlanmaktadır.  Bunun yanısıra geleneksel Türk el sanatlarına, yine kültürümüzün bir parçası olan ata sporlarımızdan yağlı pehlivan güreşleri ile atlı cirit müsabakalarına ve diğer spor etkinliklerine kadar birçok farklı dala yer verilmektedir. Bu etkinlikler sayesinde yerel halk farklı insanlarla ve kültürlerle temas ederek kendi kültürünü tanıtma ve farklı kültürleri kendi evinde tanımanın mutluluğunu yaşamaktadır. Kültürün yanısıra yöresel ürünlerde tanıtılmakta, satışa sunulmaktadır. Kısaca 12 ay boyunca Sındırgı‘da yapılan kültürel faaliyetler ve üretimin taçlandırılma noktasını Yağcıbedir Uçan Halı Şenliği oluşturmaktadır.

1984 yılında ilçe kaymakamlığı tarafından başlatılan, ancak çeşitli yıllarda ara verilen festival 2004 yılında Sındırgı Belediyesi tarafından desteklenerek geleneksel hale getirilmiştir. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve son yıllarda Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile daha kapsamlı boyuta taşınmıştır.

Uluslararası Sındırgı Yağcıbedir Uçan Halı Şenliği bu yıl 1 – 4 Eylül 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir. 29 Ağustos – 4 Eylül 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecek Kocakonak Panayırı ile birlikte ilçenin dört bir köşesi dolu dolu etkinliklere ev sahipliği yapacak her kesime hitap eden etkinlikler yer alacak.

3000 yıllık Kültürü ve Hikâyeleri Geleceğe Taşıyan Bir Şenlik

Uluslararası Sındırgı Yağcıbedir Uçan Halı Şenliği sıradan festival, şenlik vb. organizasyonların yanısıra hikâyeleri, kültürel değerleri ve yöreselliğin ön planda tutulduğu unutulmaya yüz tutmuş değerleri gün yüzüne çıkararak geleceğe aktaracak temalara ev sahipliği yapmaktadır.

3000 yıllık Yağcıbedir Halı ve Yörük kültürünü günümüzde yaşatmayı hedefleyen ve bu kapsamda yapılan Yağcıbedir Uçan Halı Şenliği birçok etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır.  Gelenekleri geleceğe taşıyan bu festivalde; hikâyelerin yer aldığı Masal Atölyeleri, Yağlı Pehlivan Güreşleri, Fener Alayı Yürüyüşü, En Güzel Yağcıbedir Halı Yarışması, En Hızlı Yağcıbedir Halı Dokuma Yarışması, Uçan Yağcıbedir Halı Yarışması, Yağcıbedirden Modaya Yolculuk Defilesi, Yöresel Deve Oyunları, Düğün Keşkeği Dövme etkinliği, Yöresel Kına Merasimi, Düğün Güreşi Gösterisi, Gelin Çıkarma Töreni, ata sporu Yöresel Cirit Müsabakaları, Türkiye geneli bisiklet maratonu, çeşitli sportif yarışmalar, yerli ve yabancı konukların halk oyunları gösterileri yapılmaktadır.

Etkinliklerin yapıldığı ve sirkülasyonun yoğun olduğu bölgede Sındırgı’nın kentsel kimliğini gösteren birçok imge yer almaktadır. Bu kapsamda festival; Yağcıbedir halı motiflerinin bulunduğu, Türkiye’nin tek açık halı pazarının kurulduğu Cumhuriyet meydanında ve Sındırgı’nın tarihi dokusunu barındıran Şerif Paşa meydanında, ilçenin prestij alanı Kocahan’da düzenlenmektedir.  Bu alanda kurulan 120’ye yakın stantta Yağcıbedir Halıları ve unutulmaya yüz tutmuş Geleneksel Türk El Sanatları sergilenmektedir. Türkiye genelinde özellikle son ustalar, tescilli ürünler stantlar da yer almaktadır. Kocakonak panayır alanında, Yağlı Pehlivan Güreşleri ve ilçede bulunan Atlı Cirit Spor Kulüpleri işbirliği ile gerçekleşen yöresel cirit müsabakaları bu festivalde yerini almaktadır.

Yöresel ve Türkiye’de gündem olan sanatçıların konserleri ile eğlence dolu bir festival yaşanmaktadır. 4 gün süren festival kapsamında termal tesisleri ve eşsiz doğası ile Doğal Şehir Sındırgı’da 250 bine yakın ziyaretçi ağırlanmaktadır.

Milli Mücadelenin 100. Yılında Her Güne Ayrı Bir Tema  

Bu yıl 22.si düzenlenen Uluslararası Sındırgı Yağcıbedir Uçan Halı Şenliği Milli Mücadelenin 100. Yılı teması ile farklı bir boyut kazandırılarak, dört gün sürecek şenliğin her günü ayrı bir tema üzerine kurulacak. Kuva-yi Milliye günü, Sındırgı Gecesi, Kurtuluş günü, Gastronomi günü temaları işlenecek şenlik katılımcılara her gün farklı bir atmosfer sunacak.

Kuva-yi Milliye Günü

Milli Mücadelenin 100. yılında Kurtuluş kutlamalarını da kapsayan Yağcıbedir Uçan Halı Şenliği’nin ilk gününün teması Kuva-yi Milliye günü olarak belirlendi.  “Vatan elden giderse kimin için görev yapacağım diyerek ” Kuva-yi Milliye hareketini başlatan İbrahim Ethem Akıncı, gelinlik çağında Türk kadının kahramanlık öyküsüne örnek gösterilecek bir cesaretle düşmanla göğüs göğüse çarpışarak Şehit düşen Mücahid Makbule Efe ve Sındırgı halkının Kuva-yi Milliye harekâtına olan katkısı ilk günün temasını oluşturacak.

Yağcıbedir Halıları ve Türk El Sanatları sergilerinin açılışı ile başlayacak Yağcıbedir Uçan Halı Şenliğinin ilk gününde Milli Mücadele’nin örnek kahramanlarından Şehid Makbule Efe ve İbrahim Ethem Akıncı Sındırgı’da bulunan kabri başında anılacak.

Türkiye’de tek olarak Sındırgı, Demirci, Gördes ve Selendi olmak üzere dört ilçenin katılımı ile gerçekleşecek anma programı şenliğin ilk gün temasını oluşturacak. Gün boyu sürecek yerli ve yabancı grupların gösterilerinin yanısıra  “Masal Atölyesi” etkinlikleri de geçmiş ve gelecek ile bağlantı kuracak. Ekin Uzunlar konseri ile şenliğin ilk günü tarih, kültür ve eğlence dolu geçecek.

  1. Gün teması Sındırgı Gecesi, yöresel oyunların, hikâyelerin ve Sındırgılı sanatçıların buluşma günü olacak. Şengül Bulut Arsever, Yöresel sanatçıların konserleri güne değer katacak.

3 Eylül Kurtuluşun 100. Yılı Dolu Dolu Geçecek

3 Eylül Sındırgı’nın Düşman İşgalinden Kurtuluşu’nun 100.yılı münasebetiyle üçüncü gün teması Kurtuluş Günü olarak belirlendi.

Kurtuluş günü kutlamaları yerli, yabancı ve yerel halkın da birlik içinde buluşacağı Kurtuluş korteji ile başlayacak. Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirilecek resmi kutlama programı sonrasında Yağcıbedir temalı etkinlikler güne damga vuracak.

İplikten Sergiye Yağcıbedir halısının üretim aşaması meydanda sergilenecek. Yağcıbedir Halısı temalı yarışmaların ardından 3000 yıllık kültür Yağcıbedir halısının desenlerinden, Sındırgı’nın yöresel kıyafetlerden esinlenilen Çoban Stilist Mustafa Şahin’in tasarımlarıyla, Sındırgılı kadınlar tarafından bir yıl boyunca ilmek ilmek işlenen kıyafetler ünlü mankenler tarafından  “ Yağcıbedir’den Modaya Yolculuk “ defilesi ile tanıtılacak.

Sevilen sanatçılar İsmail Özkan ve Tuğçe Kandemir’in sahne alacağı Kurtuluş Günü Özel konserinde ise katılımcılar eğlence dolu vakit geçirecekler.

Kırkpınar başpehlivanları ve ülke genelinde yüzlerce güreşçinin kol bağlayacağı Yağcıbedir Yağlı Güreşleri de 19 Eylül 2022 tarihinde gerçekleştirilecek.

 

Sındırgı Gastronomi Turizminde de İddialı

Gastronomi alanında da yöresel lezzetler ve doğal ürünleri ile iddialı olan Sındırgı ilçesinde Yağcıbedir Uçan Halı Şenliği’nin son gününün teması ise “ Gastronomi Günü” olarak belirlendi.

A’dan Z’ye yöresel yemekler ve doğal ürünlerin sergileneceği şenliğin son gününde ünlü şef – yazar Ömür Akkor, şef Uğur Gömeç ile Sındırgı Yöresel Lezzet atölyelerinin yanısıra yöresel yemek, tatlı yarışmaları da gastronomik değerleri, maharetli elleri gün yüzüne çıkarak.

Spordan yöreselliğe birçok dalda farklı etkinliklere ev sahipliği yapan Şenliğin son günü Türkiye Geneli Yarışmacıların katılacağı “Sındırgı Bisiklet Maratonu”  ile başlayıp ilçede bulunan Atlı Cirit Spor Kulüpleri işbirliği ile ata sporu “Yöresel Cirit Müsabakaları” ile son bulacak.

Geceye ise yöre halkının severek dinlediği Ömür Çandır ve Ankaralı Ayşe olarak tanınan Ayşe Dinçer konseri damga vuracak.

Sıra dışı bir festivale imza attıklarını ziyaretçilerin gerçekten duyguları yaşayacağını belirten Sındırgı Belediye başkanı Ekrem Yavaş “ Doğal şehir Sındırgı muhteşem bir kültüre, yöresel değerlere, eşsiz bir doğaya sahip. Samimi, sıcak ve doğal insanların memleketi. Biz de öyle bir şenliğe imza atıyoruz ki, hikayesi olan ve gerçekten samimiyeti, yöreselliği hissedebileceğiniz bir şenlik. Bunu da belediye personelimizle, halkımızla, esnaflarımızla, sponsorlarımızla birlik içerisinde gerçekleştiriyoruz. Herkes sahipleniyor, tüm vatandaşlarımız kendinden bir şey katıyor. Sındırgı’da 12 ay boyunca birçok farklı etkinliğe imza atıyoruz. 12 aylık süreci de Uluslararası Sındırgı Yağcbedir Uçan Halı Şenliği ile taçlandırıyoruz. Gelin, görün, hikâyeleri hissedin. Her günü ayrı bir tema üzerine kurulan Yağcıbedir Uçan Halı Şenliği doğal şehir Sındırgı’da tarih, kültür, sanat, spor ve eğlencenin buluşma adresi olacak. Doğal Şehir Sındırgı sizi bekliyor. “ dedi.

 

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.