25 Mayıs Etik Günü ve Haftası Kutlanıyor « Balıkesir Haber Ajansı

27 Temmuz 2024 - 07:53

25 Mayıs Etik Günü ve Haftası Kutlanıyor

25 Mayıs Etik Günü ve Haftası Kutlanıyor
Son Güncelleme :

22 Mayıs 2024 - 0:00

Kamu Görevlileri Etik Kurulu’nun kuruluşuna ilişkin 5176 sayılı Kanun, 25 Mayıs 2004 tarihinde TBMM’nde kabul edilmiştir. Kurul, kamuda etik kültürünü yerleştirmek amacıyla çalışmalar yapma ve bu çalışmalara destek olma sorumluluğunu üstlenmiştir. Bu doğrultuda, 2008’den itibaren her yıl 25 Mayıs günü ülke genelinde “Etik Günü”, aynı haftanın da “Etik Haftası” olarak kutlanılmaktadır.

25 Mayıs – 31 Mayıs 2024 tarihleri arasında düzenlenecek etkinliklerle, kamu kurum ve kuruluşlarında etik kültürün yerleştirilip geliştirilmesi hedeflenmektedir.

Peki, etik nedir? Pratik felsefenin bir dalı olan etik, insanların nasıl davranmaları gerektiğine dair bilgiler sunar. “Etik” kelimesi Yunanca kökenli olup “töre” anlamına gelir ve felsefenin dört ana dalından biridir. Etik, yanlış ile doğruyu ayırt etme amacı taşır ve ahlâk kavramının doğasını anlamaya çalışır.

Etik ve ahlak arasındaki farka gelince; ahlak, içinde yaşanılan topluma göre değişir ve toplum tarafından doğru kabul edilen değerler ve düşünceler toplamıdır. Etik ise, kuralları mantıklı ve objektif olarak yorumlar ve ahlakın üzerinde yeniden düşünme olarak tanımlanabilir.

25 Mayıs, tüm dünyada etik günü olarak kutlanır. Ülkemizde bu gün, etik değerlerin toplumun her kesiminde hatırlanması ve vurgulanması amacıyla etkinliklerle anılmaktadır. Ahilik gibi tarihsel örnekler, etik uygulamalarının sistematik bir şekilde yaşandığı kültürel miraslar arasında yer almaktadır. Ahilik, 13. yüzyılda Anadolu’da yaşayan Türklerin esnaf ve sanatkârlarının birliğini, çalışma ilkeleri ve ahlak kurallarını belirleyen bir kurumdur. Bu örgütte etik kurallara uymayanlara ağır cezalar verilmiştir.

Etik Günü’nü kutlamak, etik değerleri hatırlatmak ve toplumsal bilinç oluşturmak için önemlidir. Bu özel gün, herkese dürüstlük, dayanışma, güven, geniş katılım, sorumluluk ve saydamlık gibi temel değerlerin hatırlatılmasına vesile olacaktır.

Unutmayalım ki, etik değerler, kültürlü ve uygar bireyler olmayı amaçlayan eğitim sistemleri tarafından geliştirilir. Atatürk ilke ve devrimlerinin, evrensel değer yargılarıyla hala geçerliliğini koruduğuna inanıyoruz. İnsanlık tarihinde filozoflar ve peygamberler, “iyi” ve “doğru”nun ne olduğunu tartışarak bizlere rehber olmuşlardır. 25 Mayıs tarihi de bu değerlerin hatırlatılması ve yaşatılması için önemlidir.

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.