
Haziran Yağışları Alarm Veriyor: Marmara Bölgesi Rekor Kuraklık Yaşadı
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 2025 Haziran Ayı Alansal Yağış Raporu’na göre, Marmara Bölgesi son 65 yılın en kurak Haziran ayını geride bıraktı. Bölge genelinde yaşanan yağış azlığı, su kaynakları için endişe yaratıyor.
Marmara’da Yağışlar Yüzde 94 Azaldı
Rapora göre, Marmara Bölgesi’nde Haziran ayı yağışları, mevsim normallerine göre yüzde 94 oranında düştü. Özellikle İstanbul, metrekareye yalnızca 0.5 kilogram yağış alarak Türkiye’nin en az yağış alan ili oldu. İstanbul’daki yağış miktarı, normaline göre yüzde 99 oranında azalmış durumda ve bu durum bir rekor olarak kayıtlara geçti. Bu durum, bölgedeki su kıtlığı riskini artırıyor.
Türkiye Genelinde Yağışlarda Düşüş
Haziran ayında Türkiye genelinde de yağış miktarı 1991
- 2020 ortalamasına kıyasla yüzde 63 oranında düştü. Kuraklık, Marmara Bölgesi’nin yanı sıra İç Anadolu ve birçok ilde de etkili oldu. Yağışlı gün sayısı Marmara’da bazı yerlerde 1 güne kadar düştü. Bu durum, tarım ve içme suyu kaynakları üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir.
Yetkililerden Su Tasarrufu Çağrısı
Uzun süreli kuraklık riski nedeniyle yetkililer, su kaynaklarının dikkatli kullanılması ve su tasarrufu çağrılarına uyulması konusunda vatandaşları uyarıyor. Su kaynaklarının verimli kullanılması, bu zorlu süreçte büyük önem taşıyor.