Gözden Kaçırmayın
AK PARTİ İL BAŞKANI MEHMET AYDEMİR’DEN SALVO: “İNDİRİM DEĞİL, ALGI OPERASYONUYLA BİNDİRİM!”Burak Dalgın: Hürmüz Boğazı Geçiş Ücretleri Türkiye'nin 45 Günlük Faizine Eşit
DEVA Partisi Balıkesir Milletvekili Burak Dalgın, İran'ın Hürmüz Boğazı'ndaki geçiş ücretleri konusunda çarpıcı bir açıklama yaptı. Dalgın, İran'ın ateşkes sürecinde boğazdan geçen petrol tankerlerinden günde varil başına 1 dolar geçiş ücreti talep ettiğini ve ödemelerin kripto para ile yapıldığını belirtti.
"Günde 20 milyon varil geçiş ile yılda 7.5 milyar dolar yapar" diyen Dalgın, "Biz o parayı 45 günde faiz olarak ödüyoruz" ifadelerini kullandı.
Hürmüz Boğazı'nın Küresel Enerji Ticareti İçin Önemi
Hürmüz Boğazı, dünya petrol ticaretinin en kritik geçiş noktalarından biridir. Günde 20-21 milyon varil petrol ve sıvılaştırılmış doğal gazın (LNG) taşındığı bu boğaz, küresel enerji arz güvenliği açısından hayati öneme sahiptir. İran'ın Mart 2026'da başlattığı geçiş ücreti uygulaması, bölgedeki jeopolitik dengeleri ve enerji maliyetlerini doğrudan etkilemektedir.
Kripto Para İle Ödeme Dönemi
İran Parlamentosu Güvenlik Komitesi'nin onayladığı yeni düzenlemeye göre, geçiş ücretleri İran riyali bazlı tahsil edilecek ve kripto para ile ödeme kabul edilecek. Bu uygulama, uluslararası yaptırımlardan etkilenen İran'ın alternatif ödeme sistemleri arayışının bir sonucu olarak görülüyor.
Editör Yorumu
Burak Dalgın'ın açıklaması, Türkiye'nin enerji ithalat maliyetleri ile dış borç yükü arasındaki ilişkiyi gözler önüne seriyor. Hürmüz Boğazı'ndaki 7.5 milyar dolarlık yıllık geçiş ücretinin Türkiye'nin sadece 45 günlük faiz ödemesine denk gelmesi, ülkenin borç servis maliyetlerinin boyutunu anlamak açısından önemli bir veri sunuyor. İran'ın kripto para ile ödeme modeli ise küresel enerji ticaretinde yeni finansal dinamiklerin habercisi olabilir.







Yorumlar
Yorum Yap